“Ik gun hen een onvergetelijk weekend”

Aegon is hoofdsponsor van Special Olympics Nationale Spelen (SONS2020), het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Om alle werknemers van Aegon te informeren over de Special Olympics Nationale Spelen werd Sandra van Koningsbrugge, directeur van SONS2020, geïnterviewd over wat er gaat gebeuren…

Waarom zijn de Special Olympics Nationale Spelen zo belangrijk?
“Meedoen aan SONS2020 is voor mensen met een verstandelijke beperking meer dan alleen maar een weekend sporten. Het is namelijk ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Zo gaan ze naar een andere (voor velen vaak onbekende) stad, zijn uit hun vertrouwde omgeving, ontmoeten nieuwe mensen en leren omgaan met winst en verlies.”

Waar kijk jij het meest naar uit?
“Dit werk doe ik voor de doelgroep zelf, omdat ze mij zo dierbaar zijn. Hun oprechtheid, het mogen zijn wie je bent, dat raakt mij enorm. Als jij je hart voor hen open stelt, dan omarmen zij jou ook. Ik gun hen daarom gewoon een onvergetelijk weekend. Als ik hen straks met een blij gezicht in het ADO Den Haag stadion zie lopen, dan ben ik tevreden. Dat zij genieten en blij zijn, en zich vooral gezien voelen in een overvol stadion tijdens de openingsceremonie. En dat er dan misschien achter de schermen iets anders loopt dan gepland maakt niet zoveel uit, zolang de sporters maar flink toegejuicht worden.”

En, hoe staat het er voor met SONS2020?
“Het gaat erg goed. Op de eerste dag van aanmelden hadden we meteen meer dan 2.000 aanmeldingen. Inmiddels is het logistieke deel van wie waar wordt gehuisvest ook rond. Nu is het aan de lokale sportverenigingen in Den Haag om de toernooien te gaan organiseren. Denk daarbij aan speelschema’s en indelingen. En dat gaat er even iets anders aan toe dan je zou verwachten. Het tijdschema is bijvoorbeeld een stuk ruimer omdat je er rekening mee moet houden dat het tempo voor hen anders ligt.”

Heb je veel hulp van buitenaf?
“Ja, wat mooi is om te zien, is de beweging die nu gaande is. Er zijn ontzettend veel mensen bereid om te helpen, zowel uit het bedrijfsleven als particulieren. Zo helpt Peter Boelhouwer ons – die normaliter betrokken is bij het organiseren van evenementen zoals de intocht van Sinterklaas en Prinsjesdag – met de logistiek van de openingsceremonie. Maar ook HTM en BABVios die gaan helpen met het vervoeren van alle sporters. En ook het ROC Mondriaan die ons met 500 studenten gaat helpen tijdens het weekend.”

Sponsoring
Als sponsor ondersteunt Aegon initiatieven en organisaties op het gebied van sport, cultuur en maatschappij. Daarom zijn zij verbonden aan de roeiwereld (Koninklijke Nederlandsche Roeibond, Pelargos, Wetterwille), Special Olympics Nationale Spelen 2020, Fonds Gehandicaptensport, De Harmonie, Alzheimercentrum Amsterdam en diverse maatschappelijke organisaties vanuit Van Schulden naar Kansen.